Zerknij koniecznie

wielkanocna_babka_3

Babka wielkanocna z migdałami i kokosem [przepis]

Wielkanoc tuż, tuż. Jak co roku na naszych stołach nie może zabraknąć babki. Ta z migdałami i kokosem wpisze się w tradycję świąt, a jednocześnie zaskoczy nową feerią smaków. Smacznego!

babka wielkanocna przepisSkładniki (na babkę wielkanocną o średnicy około 23 cm):

  • 225 g miękkiego masła
  • 65 g płatków migdałowych KRESTO
  • 80 g wiórków kokosowych KRESTO
  • 180 g cukru lub erytrolu lub 200 g ksylitolu
  • 4 jajka L + 2 żółtka (białka można zamrozić lub użyć do jajecznicy, omletu).
  • 330 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub kilka kropli olejku waniliowego lub 1 mały cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 110 ml mleka kokosowego lub normalnego
  • szczypta soli

babka wielkanocna przepisWykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 170°C.
  2. Na suchej patelni przypraż płatki migdałowe i wiórki kokosowe aż lekko się zezłocą. Dzięki temu babka będzie miała intensywniejszy aromat. Bakalie ostudź.
  3. Utrzyj na puszysty krem masło z cukrem i cukrem waniliowym (trwa to około 10 minut).
  4. Oddziel żółtka od białek w 4 jajkach (wcześniej umytych). To samo zrób z pozostałymi dwoma jajkami, tylko tutaj pamiętaj, aby odłożyć białka do innych zastosowań.
  5. Dodaj żółtka do masy maślanej i ubij kilka minut.
  6. Dodaj białka, ubijaj 2–3 minuty.
  7. Dodaj przesianą i wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia mąkę. Dodaj do masy i ubijaj 3–4 minuty.
  8. Dodaj przestudzone bakalie, wymieszaj łyżką.
  9. Wyłóż masę do wysmarowanej masłem/olejem foremki, wysypanej bułką tartą.
  10. Piecz ciasto na półce niższej niż środkowa. Czas pieczenia to około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
  11. Upieczoną babkę studź na kratce.
  12. Przed podaniem babkę oprósz cukrem pudrem lub polej czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub polej lukrem.

Babka wielkanocna jest już gotowa, smacznego! A jakie ciasta i przysmaki pojawią się na Waszych wielkanocnych stołach? Czy babka wielkanocna znajdzie się wśród nich? Koniecznie podzielcie się pomysłami w komentarzach! 

MATERIAŁ PRASOWY

Sprawdź także:

  1. Cytrynowy tort makowy [przepis]
  2. Makaron – tak jak lubisz! Sprawdź pyszne i łatwe przepisy
  3. Fakty i mity związane z planem żywieniowym

 

0 0 votes
Article Rating
Podziel się swoją opinią
Anna Szuba
Anna Szuba

Z wykształcenia socjolog i ekonomista, z zamiłowania i pasji redaktor z doświadczeniem w pracy przy produkcji programów telewizyjnych, zawodowo związana z branżą HR. Zwolenniczka work-life balance i zdrowego, aktywnego trybu życia. Uwielbia podróżować i poznawać nowe miejsca, wolny czas spędza w gronie najbliższych. Entuzjastka minimalizmu, życiowej uważności oraz świadomego podejmowania decyzji. Ważny jest dla niej rozwój osobisty i poszerzanie horyzontów. Stara się odnajdywać szczęście w codziennych czynnościach, takich jak kawa z przyjaciółką. Najlepiej Cafe Latte.

Subscribe
Powiadom o
guest
11 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
pojedztam.pl
1 rok temu

Na babkę wielkanocną zawsze skuszę się z przyjemnością nie tylko w tym okresie.

Renata
1 rok temu

Idealny przepis dla mnie! W tym roku okazało się, że syn lubi babki, więc chętnie skorzystam…

ada
ada
1 rok temu

Mimo że już po świętach chętnie zrobię taką babeczke 🙂

Dorota
1 rok temu

Taką babkę chętnie bym zjadła, chociaż już jest po świętach 🙂 Pozdrawiam 🙂

Paulina
Paulina
1 rok temu

Super! Koniecznie muszę spróbować 🙂

Anna Grzybowska
Anna Grzybowska
1 rok temu

świetny przepis, skorzystam

Julka
1 rok temu

Ale mi teraz narobiłaś apetytu!
Jutro piekę 🙂

Czarodziejskie Nici
Czarodziejskie Nici
1 rok temu

Przepysznie wygląda

Zobacz koniecznie
Kupienie prezentu dla mężczyzny to nie lada wyczyn. Panowie dużo…