Zerknij koniecznie

tort_makowy_1

Cytrynowy tort makowy [przepis]

Tort makowy z kremem cytrynowym to iście królewska, deserowa pozycja w świątecznym menu. Tutaj, w idealnej harmonii, miękki biszkopt przeplata się z kremowym nadzieniem, a całość zachwyca smakiem, stanowiąc jednocześnie piękną ozdobę wigilijnego stołu. Pycha!tort makowySkładniki, jakich potrzebujesz, żeby przygotować cytrynowy tort makowy:

Masa makowa:
• 200 g maku mielonego BackMit
• 200 ml mleka

Wykonanie:
• W garnuszku zagotować mleko, dodać mak i odstawić na 25 minut.
• Wystudzić.

Biszkopt makowy
• 6 jajek
• 200 g drobnego cukru
• 3 czubate łyżki mąki
• 1,5 łyżki mączki ziemniaczanej
• 70 g orzechów włoskich KRESTO
• łyżeczka aromatu pomarańczowego
• łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli

Wykonanie:
1. Ubić żółtka z cukrem na puszystą masę i dodawać po łyżce maku. Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i aromatem pomarańczowym.
2. W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą makową, na koniec dodać posiekane orzechy.
3. Masę podzielić na trzy równe części. Przygotować trzy foremki o średnicy 24 cm każda.
4. Wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę makową. Wszystkie foremki wstawić razem do piekarnika nagrzanego na 160 stopni. Piec około 40 min. Sprawdzić patyczkiem i wystudzić.

Krem cytrynowy
• 2 łyżki cukru pudru
• 500 ml śmietanki kremówki 36%
• 500 g serka mascarpone
• starta skóra z trzech cytryn
• 2 żółtka
• 2 jajka
• 140 g masła
• ¾ szklanki cukru pudru
• sok z trzech cytryn

Wykonanie:
1. Cytryny wyszorować i zaparzyć wrzątkiem, następnie zanurzyć w zimnej wodzie.
2. Jajka i żółtka rozbić, dodać cukier i wszystko podgrzewać na małym ogniu. Po chwili dodać masło, sok i startą skórkę z cytryny.
3. Podgrzewać mieszając, aż do zgęstnienia kremu. Schłodzoną kremówkę ubić, dodać serek mascarpone i porcjami dodawać krem cytrynowy.
4. Wymieszać szpatułką do uzyskania jednolitego kremu.
5. Blaty przełożyć kremem cytrynowym, udekorować rozetkami kremowymi i ozdobić wedle upodobania.

MATERIAŁ PRASOWY

Sprawdź także:

  1. Jak przygotować dom na święta?
  2. Pomysły na świąteczne słodkości
  3. Herbaty na zimowo-świąteczny czas
0 0 votes
Article Rating
Podziel się swoją opinią
Anna Szuba
Anna Szuba

Z wykształcenia socjolog i ekonomista, z zamiłowania i pasji redaktor z doświadczeniem w pracy przy produkcji programów telewizyjnych, zawodowo związana z branżą HR. Zwolenniczka work-life balance i zdrowego, aktywnego trybu życia. Uwielbia podróżować i poznawać nowe miejsca, wolny czas spędza w gronie najbliższych. Entuzjastka minimalizmu, życiowej uważności oraz świadomego podejmowania decyzji. Ważny jest dla niej rozwój osobisty i poszerzanie horyzontów. Stara się odnajdywać szczęście w codziennych czynnościach, takich jak kawa z przyjaciółką. Najlepiej Cafe Latte.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz koniecznie
Świece sojowe czy parafinowe? Świece naturalne z wosku sojowego są…