Zerknij koniecznie

zdj. 2 herbata

Herbaty na zimowo-świąteczny czas

Gdy temperatura zaczyna spadać, nic nie może się równać z filiżanką gorącej herbaty. Niezależnie od tego, czy chodzi o wzmocnienie odporności, wprowadzenie się w świąteczny nastrój, czy po prostu delektowanie się gorącym napojem, herbata jest zawsze doskonałym wyborem.

zdj. 1 z szyszkami

JEST COŚ WYJĄTKOWEGO W PICIU HERBATY ZIMĄ

Czas tak szybko płynie, aż trudno uwierzyć, że już zima białym puchem zasypała drzewa, domy, ulice, pola… Wcześniej też robi się ciemno, a my szukamy wokół siebie ciepła i przytulności. Zimą chętniej sięgamy po herbatę – bo rozgrzewa, nęci smakami i zapachami, a w jej słoneczno-czerwonych odcieniach mienią się zapalone wokół światła. Miłośnicy herbat znają to uczucie radości płynące z delektowania się prostą przyjemnością picia, gdy filiżanka ulubionej herbaty ogrzewa dłonie, a ciepły napój rozlewa się powoli po całym ciele.

W chłodniejszych miesiącach włączamy herbatę do naszej codziennej rutyny, gdyż łatwiej jest nam uniknąć sezonowych chorób, jeśli korzystamy z naturalnych korzyści zdrowotnych różnych składników i rodzajów naparów. Najczęściej wybieramy gotowe mieszanki wspierające system odpornościowy, jak choćby emotea Excite czy rozgrzewające np. emotea Joy of life. Warto jednak poświęcić trochę czasu na podkręcenie smaku zimowej herbaty, dodając do niej dodatkowe rozgrzewające składniki.

zdj. 2 herbata

JAK KOMPONOWAĆ ZIMOWĄ HERBATĘ?

Każdy z nas trzyma w pamięci swoje własne smaki, zapachy, kolory. Dotyczy to również herbaty. Jeśli ją pijemy, to po to, by sprawiała nam radość, przyjemność i przenosiła w miejsca, do których tęsknimy. I słusznie – możemy wtedy zatrzymać się na chwilę i podelektować jej smakiem.

By przygotować swoją własną zimową herbatę nie potrzeba wiele. Wystarczy ulubiona herbata bazowa czysta (czarna, zielona, Rooibos…) lub w mieszankach (np. z kwiatami, owocami, przyprawami) i ulubione dodatki. Przy mieszankach herbacianych sprawa jest prosta – najlepiej wzmocnić smak herbaty owocem, ziołem bądź przyprawą użytą w danej mieszance – np. dodać do niej laskę cynamonu, pokrojone jabłko, maliny czy gałązkę rozmarynu.

Gdy stosujecie herbatę jednoskładnikową – sprawa jest jeszcze prostsza – dodajecie ulubiony składnik, np. typowe rozgrzewacze: anyż, goździki, cynamon, kardamon lub uprzyjemniacze zapachowe typu wanilia czy cytrusy. Ważne, by były one w kawałkach, a nie w proszku. Czekolada oraz chili także wyraziście ożywią smak. A co, gdy lubimy słodzona herbatą? Proponuję dodatek lukrecji, stewii bądź miodu. Ten ostatni, gdy zimowa herbata lekko ostygnie.

zal 3. herbata

ZIMOWA HERBATA NA ŚWIĄTECZNYM STOLE

Już niedługo zasiądziemy przy świątecznym stole, a na nim pojawią się nasze ulubione potrawy – bardziej lub mniej tradycyjne. A uzupełnieniem stołu będą oczywiście napoje. Dietetycy namawiają oczywiście do picia szczególnie wody mineralnej, która nie tylko najlepiej nawadnia organizm, ale także obfituje w makro- i mikroelementy.

W Polsce na wigilijnym stole wciąż bardzo popularny jest kompot z suszu, ale coraz częściej zastępuje go właśnie herbata. Kiedyś była to głównie herbata czarna, najczęściej z cytryną, ewentualnie herbata ziołowa typu rumianek czy mięta – uważane za antidotum na przejadanie się oraz towarzyszące temu bóle. Obecnie, przy tak ogromnym wyborze herbat, możemy pokusić się o to, by dobrać odpowiednią herbatę do posiłku, a nawet konkretnych potraw.

  • Przed sutym posiłkiem najlepiej wypić herbatę zieloną (najlepiej ok. 30 min. wcześniej), która działa obkurczająco, zmniejsza apetyt i nie zatrzymuje wody w naszym organizmie. Warto ją również wypić po posiłku.
  • Gdy już zasiedliśmy przy stole zastawionym m.in. cięższymi potrawami, warto sięgnąć po herbatę czerwoną. Taniny w niej zawarte ułatwią trawienie tłuszczów, gdyż regulują poziom wydzielania żółci. A do tego dobrej jakości herbata czerwona obniża poziom cholesterolu.
  • Gdy na naszym stole królują ryby, wskazana jest natomiast herbata zielona z cytryną lub zielona z dodatkiem żurawiny czy imbiru.
  • Przy potrawach jajecznych dobrze sięgnąć po herbatę białą.
  • Do słodkiego deseru sprawdzi się herbata czarna z cytryną, która przełamie nutę słodyczy. A także herbata czarna z wanilią i/lub z malinami.

NIEODZOWNYM WARUNKIEM SZCZĘŚCIA JEST ZACHOWANIE UMIARU…

MarlenaEmoteaAby jednak czerpać przyjemność ze świętowania, pamiętajmy, że jedzenie i picie suto ustawione na stole to nie wszystko. Atmosfera i czerpanie radości ze spędzania czasu z najbliższymi zdecydowanie bardziej wyjdą nam na zdrowie niż przejadanie się, do tego nie zawsze najzdrowszymi potrawami. Dlatego w tym roku zmieńmy sposób spędzania czasu w święta – pijmy więcej zdrowej herbaty w atmosferze uważności.

Autorka: Marlena Drygas – przedsiębiorczyni, liderka, kreatorka autorskich mieszanek herbat emotea, zielarka, kiperka herbat. Mentorka wspierająca kobiety w procesie zmiany, łączy ideę mindfulnessu w codziennym życiu z pasją do wprowadzania nowych zdrowych nawyków i rytuałów herbacianych, prowadzi warsztaty z parzenia i celebracji herbaty w duchu mindfulness.

Temat: zimowa herbata Cię zainteresowała? Sprawdź także:

  1. Pozytywny kalendarz adwentowy, czyli jak zadbać o siebie przed świętami
  2. Jak ujarzmić stres i mieć udane Święta Bożego Narodzenia?
  3. Pomysły na świąteczne słodkości
  4. Jak przygotować dom na święta?
  5. Jak przygotować obsługę klienta na Święta?
0 0 votes
Article Rating
Podziel się swoją opinią
artykuł gościnny
artykuł gościnny

Chcesz opublikować swój artykuł na portalu www.kobietyprzykawie.pl? Napisz do nas na współpraca@kobietyprzykawie.pl

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz koniecznie
Kreowanie wizerunku to zbiór długofalowych i konsekwentnych działań opierających się…