Zerknij koniecznie

Pomysły na świąteczne słodkości

Boże Narodzenie to jedne z najpiękniejszych świąt chrześcijańskich, które łączy pokolenia, kultury i religie. Ma w sobie naprawdę magię – magię miłości i radości. A przy tym jest okazją do kulinarnych szaleństw, popisów i zajadania pysznych smakołyków. Pomysły na świąteczne słodkości zawsze budzą dużo pozytywnych emocji. Wielu z nich nie mamy okazji skosztować poza tym świątecznym okresem, a to sprawia, że są tak wyjątkowe i pyszne.

Świąteczny czas to okazja do słodkich eksperymentów w kuchni! Pieczenie ciastek, pierniczków i ciast zabiera trochę czasu, ale w zamian daje nie tylko pyszne co nieco do kawy. Jest okazją do spędzenia czasu rodzinnie, w miłej atmosferze, można się powygłupiać, pobawić formą i dekoracją. Co tam rozsypana mąka czy cukier puder…. Jeśli zaprosisz do tej zabawy dzieci, będzie sporo brudu, ale jeszcze więcej radości!

Co upiec na święta, by dobrze się przy tym bawić, a nie stresować czy martwić, jak wypadniemy przed rodziną?

Przede wszystkim odpuść perfekcjonizm. Ciasteczka mogą być krzywo wycięte, nieidealnie polukrowane, z mikołajów pozwól dzieciom zrobić kosmitów, a połowę ciastek wyjeść prosto z blachy (no dobra, lepiej nie tak dużo). Sama nieraz zabierałam się za świąteczne słodkości z poczuciem, że powinnam lepiej, więcej i ładniej wykonać. A potem się spinałam i stresowałam. Niepotrzebnie. Boże Narodzenie ma być radosne, a przygotowania do niego również. Dlatego gdy wrzucam na luz, wszystko idzie lepiej i sprawniej. Polecam i Tobie!

Czasem trzeba jednak do tego dojrzeć, popełnić setki błędów, by potem działać swobodniej 😉 My kobiety mamy na głowie mnóstwo spraw i przygotowanie do świąt to kolejne zadanie. Nie traktuj go jako obciążenie, ale jako formę odreagowania i odpoczynku – niech pieczenie i gotowanie pozwoli Ci zmienić myśli.  świąteczne słodkości - sernik - ciasteczka - pierniki

Pomysły na świąteczne słodkości – ciasta, ciasteczka i inne pyszności

Teraz, gdy do Bożego Narodzenia coraz bliżej, zacznij od zaplanowania menu na poszczególne dni. Lepiej zrobić to wcześniej niż na ostatnią chwilę, wierz mi! Dotyczy to nie tylko tego, co postawisz na stole w świąteczny obiad, ale także pierników, makowców i serników. Aby Ci to ułatwić poniżej – po liście pomysłów i przepisie – czeka na Ciebie krótki poradnik, kiedy jakie ciasto upiec.

5 pomysłów na świąteczne słodkości: 

  1. Kruche ciasteczka z miodem – delikatne, rozpływające się w ustach ciasteczka z dodatkiem miodu i proszku budyniowego śmietankowego. Super smakują solo, ale jeszcze ciekawiej będą się prezentować i smakować te upieczone z dodatkiem marmolady lub powideł.
  2. Babka makowa ze skórką pomarańczową – prosta w wykonaniu babka, mocno makowa, pachnąca pomarańczą. Bazuje na bananach i jogurcie, dzięki czemu jest wilgotna i pulchna. Polecam Ci obsypać formę mielonym makiem zamiast mąką czy bułką tartą, babka będzie ładniej wyglądać i jeszcze lepiej smakować. Przepyszna jeszcze cieplutka! Przepis znajdziesz niżej.
  3. Rolada biszkoptowa z makiem i jabłkami – nie trzeba piec osobno biszkoptu i przekładać go masą – całość pieczesz razem! To pyszna rolada z domową masą makową z dodatkiem kawałków jabłek, dzięki czemu jest słodsza i bardziej soczysta. Fajna odmiana dla tradycyjnej strucli. Ciasto jest całkiem proste, ale uwaga: lubi się kruszyć przy krojeniu.
  4. Rolada biszkoptowa z mandarynkami, ananasem i kremem z mascarpone – to nietypowy pomysł na święta, który polecam szczególnie wtedy, gdy masz dość ciężkich makowców i serników. Mandarynki teraz są najsmaczniejsze, warto użyć je do świątecznych słodkości!
  5. Seromakowiec na biszkopcie (można pominąć spód) – bardziej wymagające ciasto niż poprzednie propozycje, ale jego smak bardzo, bardzo wynagradza wszelki trud! No i masz 2 ciasta w jednym. 🙂 Ciężkie, zwarte, z dużą ilością rodzynek i czekolady w części makowej i delikatne, kremowe w części serowej. Smaki idealnie komponują się ze sobą.świąteczne słodkości - makowiec

Przepis na babkę makową w formie o średnicy ok. 25 cm

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 4 łyżki maku (ziarna, niemielony)
  • 40 g (ok. 5 łyżek) maku mielonego + 2-3 łyżki do obsypania formy
  • 3-5 łyżek domowego cukru waniliowego
  • 3-4 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
  • 1-2 łyżeczki cukru pomarańczowego (opcjonalnie)
  • po 1 łyżeczce sody i proszku do pieczenia
  • po 100 g masła (roztopionego i przestudzonego) oraz jogurtu naturalnego
  • 3-4 łyżki rodzynek lub suszonej żurawiny lub kandyzowanej skórki pomarańczowej

Wykonanie:

  1. Banany obierz i wrzuć do dużej miski. Wbij jajka, wlej masło, dodaj jogurt i cukry. Ręcznym blenderem zmiksuj do jednolitej masy.
  2. Do drugiej miski przesiej mąkę, mak mielony i sodę z proszkiem do pieczenia. Dodaj mak, bakalie i startą skórkę z pomarańczy.
  3. Do suchych składników wlej masę z bananów i łyżką dokładnie wymieszaj do połączenia, nie dłużej.
  4. Formę wysmaruj masłem i obsyp mielonym makiem. Wlej ciasto, wyrównaj.
  5. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w 180ºC (termoobieg) przez ok. 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmij ciasto. Po kilku minutach wysyp babkę makową delikatnie z formy na kratkę i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Kiedy i co upiec, by na święta było najsmaczniejsze?

  • Ciasteczka i pierniczki – także te ekspresowe, które nie wymagają leżakowania – możesz śmiało upiec z wyprzedzeniem nawet 2 tygodni. Jedynie te nadziewane lepiej przygotować później, krótko przed świętami, aby nie spleśniały. Ważne, by przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku lub puszce i w chłodniejszym miejscu.
  • Sernik warto upiec 1-2 dni przed wigilią. To ciasto potrzebuje tych paru dni, by dojrzeć w smaku – na świeżo też jest smaczny (to znaczy po wystudzeniu i schłodzeniu), ale wierz mi, że dopiero po 2-3 dniach smakuje najlepiej. Poza tym wytrzyma w lodówce do 7 dni, te z owocami lepiej zjeść szybciej.
  • Makowiec możesz upiec wtedy co sernik lub w wigilię. Również wytrzyma do tygodnia, oczywiście przechowywany w lodówce. Strucle makowe drożdżowe i krucho-drożdżowe najlepsze będą na świeżo.
  • Wszelkie ciasta z kremem śmietankowym wymagają przygotowania na świeżo, czyli w wigilię i możesz je zjeść w ciągu 2-3 dni. Natomiast te z kremem maślanym czy budyniowo-maślanym wytrzymają dobrych kilka dni.
  • Miodownik koniecznie upiecz 3-4 dni przed świętami, aby blaty zdążyły zmięknąć. Wierz mi – z każdym dniem jest smaczniejszy i delikatniejszy.
  • Z kolei babkę makową, szarlotkę czy ciasta ucierane z owocami polecam Ci upiec dopiero w wigilię, bo jednak najlepiej smakują w ciągu 1-2 dni od upieczenia.

To tylko krótki poradnik o wypiekach świątecznych. O pieczeniu świątecznych słodkości można by napisać całą książkę 😉 Pamiętaj jednak, by nie dać się zwariować i nie ulegać presji idealnych świąt. Najważniejsze, byś upiekła to, co lubicie, chcecie zjeść oraz to… na co realnie masz czas! Robienie wielu ciast, ciasteczek i pierników – nawet gdy kochasz to robić, ale zwyczajnie nie masz na to czasu – nie ma sensu. Mierz siły na zamiary.

Anna-Wojtyna-Kesy-Codziennosci

Jeśli szukasz więcej pomysłów na świąteczne słodkości lub na obiad bożonarodzeniowy, zapraszam Cię serdecznie na moją stronę Kęsy Codzienności.

Jestem Ania, mama 2 córek, żona i bizneswoman pracująca z domu. Pomagam kobietom początkującym w kuchni gotować i piec dla rodziny smacznie, prosto i różnorodnie, a przy tym szybko i zdrowo, dlatego znajdziesz u mnie dużo prostych przepisów i porad. Nie brakuje jednak także tych trudniejszych i dla bardziej zaawansowanych pań domu.

Kocham piec ciasta i torty, gotować dla mojej rodziny, eksperymentować w kuchni i inspirować innych. Swoją wiedzą i doświadczeniem dzielę się od 2016 r., tworząc e-booki z przepisami i poradniki kulinarne, które znajdziesz w moim sklepie online. Od 2021 pracuję i rozwijam się kreatywnie, działając jako Wirtualna Asystentka. Oprócz sklepu czeka na Ciebie blog Kęsy Codzienności, a na nim kolejne inspiracje.

Powyższe przepisy pochodzą właśnie z bloga, korzystaj z nich śmiało i rozsmakuj się w świętach!

Niech w Twoim domu na nadchodzące Boże Narodzenie pachnie domowym makowcem i ciasteczkami dekorowanymi miłością i radością!

Temat Cię zainteresował? Sprawdź także:

  1. Jak przygotować obsługę klienta na Święta?
  2. W tym roku, życzę Ci świadomych Świąt…
  3. Świąteczne rytuały relaksacyjne
  4. Pomysły na prezent dla niego – świąteczne inspiracje!
  5. Jak uszyć torbę shopperkę? Zrób prezent bliskiej osobie

 

5 2 votes
Article Rating
Podziel się swoją opinią
artykuł gościnny
artykuł gościnny

Chcesz opublikować swój artykuł na portalu www.kobietyprzykawie.pl? Napisz do nas na współpraca@kobietyprzykawie.pl

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
pojedztam.pl
2 lat temu

U nas zawsze goszczą strucle z wiśniami, sernik, czasami keks i makowce.

Zobacz koniecznie
I znów coraz bliżej Boże Narodzenie… Czas magii, wielkoduszności i…