Wielkanoc tuż, tuż. Jak co roku na naszych stołach nie może zabraknąć babki. Ta z migdałami i kokosem wpisze się w tradycję świąt, a jednocześnie zaskoczy nową feerią smaków. Smacznego!
Składniki (na babkę wielkanocną o średnicy około 23 cm):
- 225 g miękkiego masła
- 65 g płatków migdałowych KRESTO
- 80 g wiórków kokosowych KRESTO
- 180 g cukru lub erytrolu lub 200 g ksylitolu
- 4 jajka L + 2 żółtka (białka można zamrozić lub użyć do jajecznicy, omletu).
- 330 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub kilka kropli olejku waniliowego lub 1 mały cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 110 ml mleka kokosowego lub normalnego
- szczypta soli
Wykonanie:
- Rozgrzej piekarnik do 170°C.
- Na suchej patelni przypraż płatki migdałowe i wiórki kokosowe aż lekko się zezłocą. Dzięki temu babka będzie miała intensywniejszy aromat. Bakalie ostudź.
- Utrzyj na puszysty krem masło z cukrem i cukrem waniliowym (trwa to około 10 minut).
- Oddziel żółtka od białek w 4 jajkach (wcześniej umytych). To samo zrób z pozostałymi dwoma jajkami, tylko tutaj pamiętaj, aby odłożyć białka do innych zastosowań.
- Dodaj żółtka do masy maślanej i ubij kilka minut.
- Dodaj białka, ubijaj 2–3 minuty.
- Dodaj przesianą i wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia mąkę. Dodaj do masy i ubijaj 3–4 minuty.
- Dodaj przestudzone bakalie, wymieszaj łyżką.
- Wyłóż masę do wysmarowanej masłem/olejem foremki, wysypanej bułką tartą.
- Piecz ciasto na półce niższej niż środkowa. Czas pieczenia to około 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Upieczoną babkę studź na kratce.
- Przed podaniem babkę oprósz cukrem pudrem lub polej czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub polej lukrem.
Babka wielkanocna jest już gotowa, smacznego! A jakie ciasta i przysmaki pojawią się na Waszych wielkanocnych stołach? Czy babka wielkanocna znajdzie się wśród nich? Koniecznie podzielcie się pomysłami w komentarzach!
MATERIAŁ PRASOWY
Sprawdź także:
- Cytrynowy tort makowy [przepis]
- Makaron – tak jak lubisz! Sprawdź pyszne i łatwe przepisy
- Fakty i mity związane z planem żywieniowym
Na babkę wielkanocną zawsze skuszę się z przyjemnością nie tylko w tym okresie.
Jestem tego samego zdania, idealna do kawy! 🙂
Idealny przepis dla mnie! W tym roku okazało się, że syn lubi babki, więc chętnie skorzystam…
Jak zrobisz babkę, pochwal się jak wyszła. 🙂
Mimo że już po świętach chętnie zrobię taką babeczke 🙂
Ja też, zawsze dobra do kawy. 🙂
Taką babkę chętnie bym zjadła, chociaż już jest po świętach 🙂 Pozdrawiam 🙂
Super! Koniecznie muszę spróbować 🙂
świetny przepis, skorzystam
Ale mi teraz narobiłaś apetytu!
Jutro piekę 🙂
Przepysznie wygląda