Rodzaje kaw – którą wybierasz?

Rodzaje kaw - cappuccino, latte macchiato, espresso

Jeśli tutaj jesteś, istnieje duże prawdopodobieństwo, że lubisz kawę, a nawet uwielbiasz się nią delektować w wolnych chwilach! A może nie wyobrażasz sobie dnia bez jej wspaniałego smaku i aromatu?

Tak na wszelki wypadek, gdybyś każdego dnia sięgała po jeden, ten sam rodzaj kawy i powoli stawało się to nudne, a kawa zaczynała być przyzwyczajeniem i rutyną a nie chwilą przyjemności, przygotowałyśmy małe podsumowanie, w którym poznasz rodzaje kaw po jakie możesz sięgnąć, żeby na nowo odkryć jej smak.

Wszystkie rodzaje kaw z mlekiem mają jedną podstawę – Espresso. Stanowi pewnego rodzaju bazę, nadaje aromat i smak. W dużej mierze, to właśnie od sposobu jego przygotowania zależy, czy kawa będzie nam smakowała. Smakosze już na pewno bardzo dobrze wiedzą, że  podstawą jest dobór odpowiedniej kawy – jest świeża i dobra gatunkowo, to już połowa sukcesu! Jeśli espresso zostanie przygotowane w dobrym, ciśnieniowym ekspresie do kawy, z zachowaniem odpowiedniej temperatury podania, sukces gwarantowany!

Ostatnim, ewentualnym krokiem w przygotowaniu espresso, może być kawowy pejzaż, czy nawet małe serduszko, dzięki któremu kawa nie tylko będzie wspaniale smakować, ale także wywoła uśmiech na twarzy osoby, której ją podajemy. Na pewno nie jeden raz barista wykazał się przy Tobie talentem i wykonał dla Ciebie arcydzieło, którego szkoda było wypić! Oto proponowane przez nas rodzaje kaw:

Espresso

Jeśli masz ochotę na kawę o intensywnym smaku, sięgnij po Espresso! To kawa przyrządzana w specjalnym, ciśnieniowym ekspresie, podawana w niewielkich porcjach. Idealnie podana ma gęstą konsystencję z brązową pierzynką na wierzchu. Często wraz z kawą dostajemy szklankę wody, w celu przepłukania kubków smakowych. Dzięki temu możemy na nowo delektować się smakiem.

Espresso doppio

To nic innego, jak podwójne Espresso – zamów, jeśli chcesz cieszyć się jeszcze dłużej intensywnym smakiem kawy.

Espresso macchiato

Espresso z niewielką ilością mleka – taka kawa podawana jest w standardowej, niewielkiej filiżance do espresso. Mimo zawartości mleka, smak kawy jest intensywniejszy i bardziej wyczuwalny niż w przypadku latte macchiato czy cappuccino.

Americano

Espresso z podwójną porcją wrzątku, smak kawy jest w tym przypadku mało intensywny.

Cappuccino

Espresso zmieszane z dużą ilością spienionego mleka. Jeśli uda się je spienić na aksamitną, gładką pierzynkę, Cappuccino będzie idealne! Ważne, żeby pianka była równa, miała jednolitą konsystencję a przede wszystkim… żeby nie uciekała nam za filiżankę! Idealnie spienione mleko jest odrobinę słodsze i delikatniejsze w smaku.

Rodzaje kaw - cappuccino, latte macchiato, espresso

Latte macchiato

Kawa składająca się z trzech warstw: mleka, kawy Espresso i piany, czyli coś jak Capuccino, tylko z większą ilością mleka. Latte Macchiato często podawane jest w wysokiej szklance, gdzie wspomniane trzy warstwy ładnie się układają. Taka kawa wygląda naprawdę efektownie, ale trudno w tych warstwach mleka odnaleźć prawdziwy aromat kawy. Mimo to delikatny, mleczny smak kusi… i to bardzo!

Flat white

Podwójne Espresso ze spienionym mlekiem. Tak jak w przypadku Cappuccino, ważne jest, żeby pianka była równa i miała jednolitą, delikatną konsystencję.

Con panna

Espresso z bitą śmietaną – coś dla tych, którzy lubią sobie osłodzić poranną kawę i poczuć w ustach smak delikatnej pianki, której smak miesza się z aromatem kawy.

Mocha

Espresso z gorącym mlekiem i ciemną lub mleczną czekoladą. W przeciwieństwie do Cappuccino czy Latte Macchiato, nie zawiera piany, za to można do niej dodać bitą śmietanę i posypać ją kakao lub cynamonem. Na samą myśl, aż mi się słodko zrobiło!

Frappe

Coś dla łakomczuchów! Mocna kawa z lodami – kawowo i słodko zarazem.

Rodzaje kaw - cappuccino, latte macchiato, espresso

Kawa po irlandzku

Espresso z dodatkiem whisky, brązowego cukru (najlepiej trzcinowego) oraz bitej śmietany.

Cafe corretto

Kawa z likierem.

Cafe filtre

Kawa parzona po amerykańsku, w różnych filtrach

Cafe au lait

Po prostu kawa z mlekiem, za to bardzo ładnie się nazywa. Wniosek jest jeden – jeśli zamawiasz kawę, nie kieruj się nazwą, tylko sprawdzaj i pytaj. Możesz mieć ochotę na pyszną kawę z pianką czy z bitą śmietaną lub lodami… a dostaniesz a własne życzenie zwykłą kawę z mlekiem.

Jakie rodzaje kaw wybierasz?

Po którą sięgasz najczęściej? Jaka jest Twoja ulubiona kawa? Może masz własny przepis, którym chciałabyś się podzielić? Czekamy na komentarz od Ciebie! Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat kawy, sprawdź 5 rzeczy, których nie wiedziałaś o kawie.

0 0 głosy
Ocena artykułu
Podziel się swoją opinią
Subskrybuj
Powiadom o
guest
48 Komentarze
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Bea
Bea
6 lata temu

Cappuccino – praktycznie zawsze 🙂

Anna Szuba
6 lata temu
Odpowiedź do  Bea

Pyszności! 🙂 Pijesz dużo kawy czy raczej od czasu do czasu? 🙂

Klaudia
Klaudia
6 lata temu

Rodzai kaw jest zdecydowanie dużo! Jestem a może i byłam kawoholiczka, teraz bardziej już ograniczam. Ostatnio byłam na flat white i była pyszna:) Lubie eksperymentować i poznawać znacznie nowe smaki:)
Pozdrawiam Serdecznie
https://lifestyleworldblog.blogspot.com/

Anna Szuba
6 lata temu
Odpowiedź do  Klaudia

Próbowałam Flat White i rzeczywiście jest pyszna. Zawsze pijesz kawę z mlekiem, czy lubisz również bez? 🙂

Kaja Pieńkos
6 lata temu

Bardzo fajne pomysły na różne kawy dla urozmaicenia. Lecz czy mogłybyście polecić szczególnie jakąś kawę osobie, która kawy niestety nie lubi? Pozdrawiam 🙂

Anna Szuba
6 lata temu
Odpowiedź do  Kaja Pieńkos

Kaja, możesz zacząć od kawy latte lub cappuccino z dużą ilością mleka – smak kawy nie będzie aż tak intensywny. 🙂

Anna Kot
Anna Kot
6 lata temu

kawy nie pijam w ogóle, zawsze herbata 🙂

Anna Szuba
6 lata temu
Odpowiedź do  Anna Kot

Jeśli chodzi o herbatę, najczęściej pijam zwykłą z cytryną lub melisę. A Ty? 🙂

Anna Kot
Anna Kot
6 lata temu
Odpowiedź do  Anna Szuba

zieloną z marakują lub grejfrutem – to są najlepsze dla mnie połączenia 🙂

Anna Szuba
6 lata temu
Odpowiedź do  Anna Kot

Połączenie herbaty zielonej z grejpfrutem mnie zaciekawiło. Gdzie można taką dostać? 🙂

Anna Kot
Anna Kot
6 lata temu
Odpowiedź do  Anna Szuba

W Biedronce widziałam właśnie zieloną herbatę z grejpfrutem 🙂

Anna Szuba
6 lata temu
Odpowiedź do  Anna Kot

Chyba ostatnio na nią trafiłam, ale nie jestem pewna czy to była zielona herbata z grejpfrutem czy inna z grejpfrutem. 😉

Olga Dąbrowska
Olga Dąbrowska
6 lata temu

Najlepsza kawa jaka piłam to wietnamska taka lodem

Anna Szuba
6 lata temu
Odpowiedź do  Olga Dąbrowska

Ja najczęściej pijam Cafe Latte lub Cappuccino. Sama robiłaś taką kawę czy jest jakieś miejsce, gdzie takie pyszności serwują? 🙂

krystynabozenna
6 lata temu

Nie piję kawy , ale z ciekawością przeczytałam opisy 🙂

Anna Szuba
6 lata temu
Odpowiedź do  krystynabozenna

Może kiedyś skusisz się na filiżankę. Za to pewnie najczęściej pijasz herbaty? 🙂

Gosia
Gosia
6 lata temu

Najczęściej piję Americano, bo u nas w NI najbardziej popularna, ale czasem lubię Latte

Anna Szuba
6 lata temu
Odpowiedź do  Gosia

Latte – moja ulubiona. 🙂

lidiagie.pl
6 lata temu

Polubiłabym się z kawą po irlandzku. 😀

Anna Szuba
6 lata temu
Odpowiedź do  lidiagie.pl

Spróbuj, może stanie się Twoją ulubioną? 😛

Paulina Grochowska
6 lata temu

Ja najczęściej pije latte, od czasu do czasu solidne espresso

Anna Szuba
6 lata temu
Odpowiedź do  Paulina Grochowska

Paulina, ja też uwielbiam Latte. Espresso piję rzadko.

Vai Bewitched
6 lata temu

Con panna jest zachwycająca! Gdybym tylko miała bitą śmietanę… 😀 Ja jednakże stawiam na zwykłą, rozpuszczalną z mlekiem i cukrem. Ot, tak.

Anna Szuba
6 lata temu
Odpowiedź do  Vai Bewitched

Kawę rozpuszczalną z mlekiem i cukrem można zrobić łatwo i szybko – to dobre i pyszne rozwiązanie. 🙂

Gośka Budzowsk
Gośka Budzowsk
6 lata temu

Kawa po irlandzku brzmi wyśmienicie własnie robie sobie kawe czytają ten wpis i chyba dziś zaszaleje.

Anna Szuba
6 lata temu
Odpowiedź do  Gośka Budzowsk

Gosiu, zaszalej i koniecznie napisz czy smakowała! 🙂

Grafy w podróży
Grafy w podróży
6 lata temu

W kawiarni to lubię poszaleć, wybieram w zależności od nastroju. Nie ma zdecydowanego faworyta smakowego.W domu króluje zwykła rozpuszczalna z mlekiem. I od czasu do czasu kawa mielona z kardamonem z kawiarki- pachnie w całym domu.

Anna Szuba
6 lata temu
Odpowiedź do  Grafy w podróży

Kardamon rzeczywiście potrafi „zapachnić” całe pomieszczenie. Tak samo jak cynamon. 🙂

Karolina Jarosz Bąbel
Karolina Jarosz Bąbel
6 lata temu

Jedyna kawa jaką toleruje to Frappe 😉

Anna Szuba
6 lata temu
Odpowiedź do  Karolina Jarosz Bąbel

Czyli bardziej na słodko. Zamiast deseru – pychota. 🙂

LunulaLife.pl
6 lata temu

Espresso macchiato albo flat white – to są moje kawy 🙂

Anna Szuba
6 lata temu
Odpowiedź do  LunulaLife.pl

A pijesz czasem kawę czarną? Czy zawsze wybierasz kawę z mlekiem? 🙂

LunulaLife.pl
6 lata temu
Odpowiedź do  Anna Szuba

Czasem piję, ale musi być ona zdecydowanie świeżo mielona i dobrej jakości 🙂

Anna Szuba
6 lata temu
Odpowiedź do  LunulaLife.pl

Ja zdecydowanie wolę kawę z mlekiem. 🙂

Inkalinka
Inkalinka
6 lata temu

Tyle rodzajów kaw, a ja taka monotematyczna, piję tylko jeden 😮

Anna Szuba
6 lata temu
Odpowiedź do  Inkalinka

Może ten artykuł zainspiruje Cię do poeksperymentowania z kawami? 🙂

Diet&respect Dominika Legenza
Diet&respect Dominika Legenza
6 lata temu

Jak to jaką kawe po grecku !!! czemu jej tu nie ma ? <3

Anna Szuba
6 lata temu

Oo! To mnie zaskoczyłaś. 🙂 Może znam ją pod inną nazwą? Proszę o przybliżenie tej kawy, chętnie zaktualizuję wpis. 🙂

Ania Szkutkowska
Ania Szkutkowska
6 lata temu

Stawiam na espresso.

Anna Szuba
6 lata temu
Odpowiedź do  Ania Szkutkowska

A pijasz czasem kawę z mlekiem czy zawsze bez? 🙂

Dodo Dan
Dodo Dan
6 lata temu

Wpis ciekawy, ale za kawą nie przepadam.

Anna Szuba
6 lata temu
Odpowiedź do  Dodo Dan

Za to pewnie lubisz różnego rodzaju herbaty? 🙂

Dodo Dan
Dodo Dan
6 lata temu
Odpowiedź do  Anna Szuba

Uwielbiam rumiankową

Anna Szuba
6 lata temu
Odpowiedź do  Dodo Dan

Jeśli chodzi o herbaty, to ja lubię miętową lub zwykłą z cytryną. 🙂

english4work
english4work
6 lata temu

espresso*

Anna Szuba
6 lata temu
Odpowiedź do  english4work

Zawsze kawa bez mleka, czy czasem skusisz się na inną? 🙂

Dodo Dan
Dodo Dan
5 lata temu

Nie bardzo przepadam za kawą. Wolę zbożową

trackback

[…] Wybór odpowiedniej kawy to jak osobista podróż dla każdego smakosza. Ważne jest zrozumienie różnic między typami, miejscami uprawy, stopniami wypalenia oraz metodami parzenia13. Kawa ziarnista może przynieść mnóstwo różnych smaków. Możesz zacząć od odzianinych nut owocowych, a skończyć na ostrzejszych, pikantnych akcentach20. Dlatego, eksperymentuj z espresso, cappuccino lub kawą filtrowaną, by odkryć coś nowego21. […]

Zobacz koniecznie
Codziennie stoi przed Tobą wiele wyzwań i obowiązków. Przez ich…