Zerknij koniecznie

mazurek_z_migadalami_vog_przepis2

Mazurek z migdałami, karmelem i śliwkami w czekoladzie – Wielkanocny przysmak!

Świąteczny mazurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Prawidłowe przygotowanie ciasta to połowa kulinarnego sukcesu, ponieważ na cały efekt składa się jeszcze fantazyjne udekorowanie wypieku. Idealnie sprawdzą się tu dorodne, kalifornijskie śliwki suszone z linii KRESTO SELECT. Takie danie to przyjemność nie tylko dla podniebienia, ale i oczu.

Mazurek z migdałami, karmelem i śliwkami w czekoladzie_Kresto

Składniki:

Ciasto

  • 1 op. migdałów w płatkach KRESTO
  • 200 g masła (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka L + 1 żółtko
  • 360 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru drobnego do wypieków
  • 1 duża pomarańcza
  • 2–3 krople olejku pomarańczowego
  • 1 op. cukru waniliowego
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 1 op. śliwek suszonych kalifornijskich KRESTO SELECT
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej (łącznie 200 g)
  • ok. 100 ml śmietany 30%
  • 1 średnia pomarańcza
  • 1 puszka masy karmelowej

Mazurek z migdałami, karmelem i śliwkami w czekoladzie_Kresto

Wykonanie:

  1. Masło, cukier, cukier waniliowy i 3 żółtka przełóż do misy miksera i ubijaj do uzyskania jasnego kremu (około 10 minut). Dodaj białka, zmiksuj.
  2. Mąkę przesiej, dodaj proszek, sól i całość dodaj do ubitego kremu. Wymieszaj całość na małych obrotach.
  3. Dużą pomarańczę wyszoruj pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem, zetrzyj na drobnych oczkach i wraz z olejkiem dodaj do misy miksera.
  4. Dodaj migdały i całość wymieszaj łyżką.
  5. Nagrzej w międzyczasie piekarnik do 165°C, z funkcją góra-dół.
  6. Formę (25×30 cm) wyłóż papierem, przełóż ciasto, wyrównaj i piecz do ładnego zezłocenia (ok. 25 minut).
  7. Ciasto wyciągnij z piekarnika i po około 30 minutach wyłóż na nie masę karmelową.
  8. Śliwki poprzecinaj na połówki.
  9. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodając śmietankę.
  10. Średnią pomarańczę wyszoruj pod bieżącą wodą, sparz wrzątkiem, zetrzyj na drobnych oczkach, dodaj do czekolady, całość wymieszaj.
  11. Jeżeli czekolada jest za gęsta, możesz dodać odpowiadającą ci ilość dodatkowej śmietanki.
  12. Połówki śliwek otaczaj w czekoladzie i przy pomocy dwóch widelców lub pincety układaj na cieście.
  13. Ciasto możesz na koniec ozdobić kawałkami pomarańczy, listkami (gałązkami bukszpanu).

MATERIAŁ PRASOWY

  • Wypróbujesz przepis? Koniecznie podziel się w komentarzu, jak wyszedł i jak smakował Twój Mazurek.
  • A jakie jest Twoje ulubione ciasto wielkanocne?
0 0 votes
Article Rating
Podziel się swoją opinią
Anna Szuba
Anna Szuba

Z wykształcenia socjolog i ekonomista, z zamiłowania i pasji redaktor z doświadczeniem w pracy przy produkcji programów telewizyjnych, zawodowo związana z branżą HR. Zwolenniczka work-life balance i zdrowego, aktywnego trybu życia. Uwielbia podróżować i poznawać nowe miejsca, wolny czas spędza w gronie najbliższych. Entuzjastka minimalizmu, życiowej uważności oraz świadomego podejmowania decyzji. Ważny jest dla niej rozwój osobisty i poszerzanie horyzontów. Stara się odnajdywać szczęście w codziennych czynnościach, takich jak kawa z przyjaciółką. Najlepiej Cafe Latte.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Zobacz koniecznie
Czy zastanawiałaś się kiedyś dlaczego niebo jest niebieskie? Fizycy twierdzą,…