Istnieje przekonanie, że do zrobienia pysznej kawy bezwzględnie potrzebny jest wartościowy ekspres automatyczny, który zrealizuje za nas całą pracę. Bezspornie ekspresy do kawy są w stanie przenieść kawiarniane specjały do naszego domu, lecz niekoniecznie są niezbędnym urządzeniem do zrobienia kawy. Dziś zaprezentujemy kilka technik parzenia kawy, które są znacznie tańszą opcją dla ekspresu i gwarantują nam niesamowite doznania smakowe.
Kawiarka
Kawiarka znana jest również pod nazwą makinetka, kupres, kafetiera bądź po prostu czajniczek Moka. Jest to włoskie urządzenie, które bawi pasjonatów kawy już od lat 30 ubiegłego wieku. Kształtem przypomina typowy czajnik i składa się z trzech kluczowych części – dolnego pojemnika na wodę, sitka na kawę oraz górnego zbiornika na końcowy napar. Dzisiejsze czajniki niewiele różnią się od pierwszego egzemplarza.
Kawiarka podobnie jak ekspres parzy kawę pod ciśnieniem, lecz jest ono znacznie mniejsze, bo nie przekracza 2 barów. Do zaparzenia kawy w kawiarce konieczne jest źródło ciepła. Na rynku możemy wyszukać urządzenia dedykowane do palników gazowych i do płyt indukcyjnych.
Użycie kawiarki jest banalnie proste, a efekty są zniewalające. Dolny pojemnik należy wypełnić wodą tuż pod zaworek bezpieczeństwa, do sitka nasypać zmieloną kawę, całe urządzenie mocno skręcić i położyć na palniku. Po paru minutach dostaniemy wyrazisty oraz intensywny napar, który wyraźnie przypomina włoskie espresso.
Kawiarki mają swoich sympatyków na całym świecie dzięki temu, że w niezwykle prosty sposób pomagają przyrządzić przepyszną kawę, a ich ceny nikogo nie odstraszają.
Alternatywne metody parzenia kawy
Alternatywne metody parzenia swoją ogromną popularność zyskały wraz z Trzecią Falą Kawy, czyli całkiem niedawno. Umożliwiają przyrządzić wysokiej klasy kawę o czystym, niezaburzonym smaku oraz co bardzo ważne bez fusów. Drip, chemex oraz aeropress to akcesoria, które oprócz atrakcyjnego naparu zapewniają świetną rozrywkę. Do parzenia w nich używa się głównie wysokiej jakości jasno palone kawy segmentu specialty, z których potrafią wycisnąć najlepsze właściwości smakowe.
1. Chemex
Chemex to szklane narzędzie, które wyglądem przypomina wazon na kwiaty. Opracował go chemik Peter Schlumbohm w 1941 roku, a chemex tak bardzo zakorzenił się w amerykańskiej kulturze, że jest eksponowany w nowojorskim Museum of Modern Art.
Chemex pracuje na zasadzie przelewu, a do parzenia w nim kawy używa się papierowych filtrów, które izolują fusy od naparu. Niezwykle ważne podczas parzenia kawy tą techniką jest stosowanie się do kilku reguł. Musimy zachować korzystne proporcje kawy oraz wody (8g/100ml), temperatura wody powinna wynosić 88-94 °C, a czas parzenia nie powinien przekroczyć 4 minut.
2. Drip
Drip to narzędzie, które działa na bardzo podobnej zasadzie co chemex. Wymaga użycia papierowych filtrów, które oddzielą fusy od naparu. Drip z wyglądu przypomina lejek i może być zrobiony ze stali, szkła czy tworzywa sztucznego. Z produkcji dripów słynie japońska firma Hario, która tworzy te wspaniałe zaparzacze do kawy już ponad sto lat.
Jeżeli pragniesz zaparzyć doskonałą kawę w dripie, musisz odnosić się do niezmiernie istotnych zasad tak samo, jak w przypadku chemeksa. Sugerowana porcja kawy to 5-6 g kawy/100 ml wody, której temperatura powinna sięgać 85 – 94˚C. Proces parzenia kawy powinien trwać blisko 3 minuty.
3. Aeropress
Aeropress to dosyć świeże narzędzie, które działaniem wyraźnie różni się od wspomnianych wcześniej chemeksa i dripa. Plastikowy przyrząd, który wyglądem przypomina dużą strzykawkę i działa na tej samej zasadzie, został zaprojektowany w 2005 roku.
Przyrządzenie kawy w aeropressie na samym początku może sprawiać małe problemy, ale z czasem staje się to nawykiem, od którego nie można się odzwyczaić. Składa się z trzech istotnych części – cylindra, sitka oraz tłoku z gumową uszczelką.
Tak jak każda metoda alternatywna ma swoje reguły, tak również w przypadku aeropressu musimy się do nich stosować. Na przygotowanie całego aeropressu musimy użyć 18-22 g kawy i wody o temperaturze 88-94˚C. W pierwszej kolejności należy złożyć tłok z cylindrem i nasypać świeżo zmieloną kawę. Następnie kawę zalewamy wodą i zakręcamy sitkiem z papierowym filtrem. Teraz wystarczy ulokować aeropress na dzbanku lub szklance i jednostajnym ruchem przepchnąć cały napar. Czas parzenia powinien wynosić blisko 2,5-3 minuty.
Każda z wymienionych metod parzenia pozwala na wykonanie wspaniałej kawy, która oczaruje swoim smakiem i aromatem. Jeśli interesuje Cię kawa wysokiej jakości, a nie zamierzasz inwestować w kosztowne urządzenie, to właśnie przedstawiliśmy Ci doskonałe alternatywy, na które warto zwrócić swoją uwagę.