
Rodzaje kaw – którą wybierasz?
Jeśli tutaj jesteś, istnieje duże prawdopodobieństwo, że lubisz kawę, a nawet uwielbiasz się nią delektować w wolnych chwilach! A może nie wyobrażasz sobie dnia bez jej wspaniałego smaku i aromatu?
Tak na wszelki wypadek, gdybyś każdego dnia sięgała po jeden, ten sam rodzaj kawy i powoli stawało się to nudne, a kawa zaczynała być przyzwyczajeniem i rutyną a nie chwilą przyjemności, przygotowałyśmy małe podsumowanie, w którym poznasz rodzaje kaw po jakie możesz sięgnąć, żeby na nowo odkryć jej smak.
Wszystkie rodzaje kaw z mlekiem mają jedną podstawę – Espresso. Stanowi pewnego rodzaju bazę, nadaje aromat i smak. W dużej mierze, to właśnie od sposobu jego przygotowania zależy, czy kawa będzie nam smakowała. Smakosze już na pewno bardzo dobrze wiedzą, że podstawą jest dobór odpowiedniej kawy – jest świeża i dobra gatunkowo, to już połowa sukcesu! Jeśli espresso zostanie przygotowane w dobrym, ciśnieniowym ekspresie do kawy, z zachowaniem odpowiedniej temperatury podania, sukces gwarantowany!
Ostatnim, ewentualnym krokiem w przygotowaniu espresso, może być kawowy pejzaż, czy nawet małe serduszko, dzięki któremu kawa nie tylko będzie wspaniale smakować, ale także wywoła uśmiech na twarzy osoby, której ją podajemy. Na pewno nie jeden raz barista wykazał się przy Tobie talentem i wykonał dla Ciebie arcydzieło, którego szkoda było wypić! Oto proponowane przez nas rodzaje kaw:
Espresso
Jeśli masz ochotę na kawę o intensywnym smaku, sięgnij po Espresso! To kawa przyrządzana w specjalnym, ciśnieniowym ekspresie, podawana w niewielkich porcjach. Idealnie podana ma gęstą konsystencję z brązową pierzynką na wierzchu. Często wraz z kawą dostajemy szklankę wody, w celu przepłukania kubków smakowych. Dzięki temu możemy na nowo delektować się smakiem.
Espresso doppio
To nic innego, jak podwójne Espresso – zamów, jeśli chcesz cieszyć się jeszcze dłużej intensywnym smakiem kawy.
Espresso macchiato
Espresso z niewielką ilością mleka – taka kawa podawana jest w standardowej, niewielkiej filiżance do espresso. Mimo zawartości mleka, smak kawy jest intensywniejszy i bardziej wyczuwalny niż w przypadku latte macchiato czy cappuccino.
Americano
Espresso z podwójną porcją wrzątku, smak kawy jest w tym przypadku mało intensywny.
Cappuccino
Espresso zmieszane z dużą ilością spienionego mleka. Jeśli uda się je spienić na aksamitną, gładką pierzynkę, Cappuccino będzie idealne! Ważne, żeby pianka była równa, miała jednolitą konsystencję a przede wszystkim… żeby nie uciekała nam za filiżankę! Idealnie spienione mleko jest odrobinę słodsze i delikatniejsze w smaku.
Latte macchiato
Kawa składająca się z trzech warstw: mleka, kawy Espresso i piany, czyli coś jak Capuccino, tylko z większą ilością mleka. Latte Macchiato często podawane jest w wysokiej szklance, gdzie wspomniane trzy warstwy ładnie się układają. Taka kawa wygląda naprawdę efektownie, ale trudno w tych warstwach mleka odnaleźć prawdziwy aromat kawy. Mimo to delikatny, mleczny smak kusi… i to bardzo!
Flat white
Podwójne Espresso ze spienionym mlekiem. Tak jak w przypadku Cappuccino, ważne jest, żeby pianka była równa i miała jednolitą, delikatną konsystencję.
Con panna
Espresso z bitą śmietaną – coś dla tych, którzy lubią sobie osłodzić poranną kawę i poczuć w ustach smak delikatnej pianki, której smak miesza się z aromatem kawy.
Mocha
Espresso z gorącym mlekiem i ciemną lub mleczną czekoladą. W przeciwieństwie do Cappuccino czy Latte Macchiato, nie zawiera piany, za to można do niej dodać bitą śmietanę i posypać ją kakao lub cynamonem. Na samą myśl, aż mi się słodko zrobiło!
Frappe
Coś dla łakomczuchów! Mocna kawa z lodami – kawowo i słodko zarazem.
Kawa po irlandzku
Espresso z dodatkiem whisky, brązowego cukru (najlepiej trzcinowego) oraz bitej śmietany.
Cafe corretto
Kawa z likierem.
Cafe filtre
Kawa parzona po amerykańsku, w różnych filtrach
Cafe au lait
Po prostu kawa z mlekiem, za to bardzo ładnie się nazywa. Wniosek jest jeden – jeśli zamawiasz kawę, nie kieruj się nazwą, tylko sprawdzaj i pytaj. Możesz mieć ochotę na pyszną kawę z pianką czy z bitą śmietaną lub lodami… a dostaniesz a własne życzenie zwykłą kawę z mlekiem.
Jakie rodzaje kaw wybierasz?
Po którą sięgasz najczęściej? Jaka jest Twoja ulubiona kawa? Może masz własny przepis, którym chciałabyś się podzielić? Czekamy na komentarz od Ciebie! Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat kawy, sprawdź 5 rzeczy, których nie wiedziałaś o kawie.
Cappuccino – praktycznie zawsze 🙂
Pyszności! 🙂 Pijesz dużo kawy czy raczej od czasu do czasu? 🙂
Rodzai kaw jest zdecydowanie dużo! Jestem a może i byłam kawoholiczka, teraz bardziej już ograniczam. Ostatnio byłam na flat white i była pyszna:) Lubie eksperymentować i poznawać znacznie nowe smaki:)
Pozdrawiam Serdecznie
https://lifestyleworldblog.blogspot.com/
Próbowałam Flat White i rzeczywiście jest pyszna. Zawsze pijesz kawę z mlekiem, czy lubisz również bez? 🙂
Bardzo fajne pomysły na różne kawy dla urozmaicenia. Lecz czy mogłybyście polecić szczególnie jakąś kawę osobie, która kawy niestety nie lubi? Pozdrawiam 🙂
Kaja, możesz zacząć od kawy latte lub cappuccino z dużą ilością mleka – smak kawy nie będzie aż tak intensywny. 🙂
kawy nie pijam w ogóle, zawsze herbata 🙂
Jeśli chodzi o herbatę, najczęściej pijam zwykłą z cytryną lub melisę. A Ty? 🙂
zieloną z marakują lub grejfrutem – to są najlepsze dla mnie połączenia 🙂
Połączenie herbaty zielonej z grejpfrutem mnie zaciekawiło. Gdzie można taką dostać? 🙂
W Biedronce widziałam właśnie zieloną herbatę z grejpfrutem 🙂
Chyba ostatnio na nią trafiłam, ale nie jestem pewna czy to była zielona herbata z grejpfrutem czy inna z grejpfrutem. 😉
Najlepsza kawa jaka piłam to wietnamska taka lodem
Ja najczęściej pijam Cafe Latte lub Cappuccino. Sama robiłaś taką kawę czy jest jakieś miejsce, gdzie takie pyszności serwują? 🙂
Nie piję kawy , ale z ciekawością przeczytałam opisy 🙂
Może kiedyś skusisz się na filiżankę. Za to pewnie najczęściej pijasz herbaty? 🙂
Najczęściej piję Americano, bo u nas w NI najbardziej popularna, ale czasem lubię Latte
Latte – moja ulubiona. 🙂
Polubiłabym się z kawą po irlandzku. 😀
Spróbuj, może stanie się Twoją ulubioną? 😛
Ja najczęściej pije latte, od czasu do czasu solidne espresso
Paulina, ja też uwielbiam Latte. Espresso piję rzadko.
Con panna jest zachwycająca! Gdybym tylko miała bitą śmietanę… 😀 Ja jednakże stawiam na zwykłą, rozpuszczalną z mlekiem i cukrem. Ot, tak.
Kawę rozpuszczalną z mlekiem i cukrem można zrobić łatwo i szybko – to dobre i pyszne rozwiązanie. 🙂
Kawa po irlandzku brzmi wyśmienicie własnie robie sobie kawe czytają ten wpis i chyba dziś zaszaleje.
Gosiu, zaszalej i koniecznie napisz czy smakowała! 🙂
W kawiarni to lubię poszaleć, wybieram w zależności od nastroju. Nie ma zdecydowanego faworyta smakowego.W domu króluje zwykła rozpuszczalna z mlekiem. I od czasu do czasu kawa mielona z kardamonem z kawiarki- pachnie w całym domu.
Kardamon rzeczywiście potrafi „zapachnić” całe pomieszczenie. Tak samo jak cynamon. 🙂
Jedyna kawa jaką toleruje to Frappe 😉
Czyli bardziej na słodko. Zamiast deseru – pychota. 🙂
Espresso macchiato albo flat white – to są moje kawy 🙂
A pijesz czasem kawę czarną? Czy zawsze wybierasz kawę z mlekiem? 🙂
Czasem piję, ale musi być ona zdecydowanie świeżo mielona i dobrej jakości 🙂
Ja zdecydowanie wolę kawę z mlekiem. 🙂
Tyle rodzajów kaw, a ja taka monotematyczna, piję tylko jeden 😮
Może ten artykuł zainspiruje Cię do poeksperymentowania z kawami? 🙂
Jak to jaką kawe po grecku !!! czemu jej tu nie ma ? <3
Oo! To mnie zaskoczyłaś. 🙂 Może znam ją pod inną nazwą? Proszę o przybliżenie tej kawy, chętnie zaktualizuję wpis. 🙂
Stawiam na espresso.
A pijasz czasem kawę z mlekiem czy zawsze bez? 🙂
Wpis ciekawy, ale za kawą nie przepadam.
Za to pewnie lubisz różnego rodzaju herbaty? 🙂
Uwielbiam rumiankową
Jeśli chodzi o herbaty, to ja lubię miętową lub zwykłą z cytryną. 🙂
espresso*
Zawsze kawa bez mleka, czy czasem skusisz się na inną? 🙂
Nie bardzo przepadam za kawą. Wolę zbożową
[…] Wybór odpowiedniej kawy to jak osobista podróż dla każdego smakosza. Ważne jest zrozumienie różnic między typami, miejscami uprawy, stopniami wypalenia oraz metodami parzenia13. Kawa ziarnista może przynieść mnóstwo różnych smaków. Możesz zacząć od odzianinych nut owocowych, a skończyć na ostrzejszych, pikantnych akcentach20. Dlatego, eksperymentuj z espresso, cappuccino lub kawą filtrowaną, by odkryć coś nowego21. […]