Zerknij koniecznie

olej omega-3 na łyżce

Zdrowie serca, mózgu i odporność – jak omega-3 wspiera organizm?

Kwasy omega-3 odgrywają bardzo istotną rolę w organizmie zarówno dorosłych, jak i dzieci. Uczestniczą w wielu ważnych procesach, a przy tym wspierają dobrą formę psychiczną i fizyczną. Warto więc komponować swój jadłospis tak, aby znalazły się w nim produkty będące ich bogatym źródłem. Dlaczego jest to takie ważne? Jak omega-3 wpływa na organizm? Sprawdź!

Czym są kwasy omega-3?

O kwasach omega-3 mówi się coraz więcej – zwłaszcza w kontekście skutecznej ochrony serca, mózgu, jak również wspierania odporności. Jednak czym tak naprawdę są?

Kwasy omega-3 zaliczane są do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, do których należą również kwasy omega-6 i -9. Ich nazwa nie wzięła się znikąd. Nawiązuje ona do liczby wiązań, które związki te posiadają w swojej budowie. Mają więcej niż jedno wiązanie podwójne, a znajduje się ono przy trzecim węglu, patrząc z perspektywy końca łańcucha.

Wśród kwasów omega-3 można wymienić:

  • alfa-linolenowy (ALA),
  • dokozaheksaenowy (DHA),
  • eikozapentaenowy (EPA). 

Musisz jednak wiedzieć, że pierwszy z nich należy dostarczać organizmowi wraz z dietą lub suplementami – bez wyjątku. Powód? Nie jesteśmy w stanie samodzielnie go syntetyzować.

Nieco inaczej sytuacja przedstawia się w przypadku kwasów DHA i EPA. W teorii mogą być syntetyzowane z kwasu ALA. W praktyce jest to tak mało efektywny proces, że nie przynosi korzyści dla Twojego zdrowia. Koniec końców ich również musisz szukać w zewnętrznych źródłach, np. w tłustych rybach morskich, algach, a także w tranie czy oleju z łososia atlantyckiego.

Kwasy omega-3 – rodzaje

Jednym z najważniejszych kwasów omega-3 jest jest kwas alfa-linolenowy (ALA). To organiczny związek chemiczny, którego źródłem są produkty pochodzenia roślinnego. Mowa o takich jak np. olej lniany, nasiona chia czy orzechy włoskie. Jest on niezwykle cenny dla Twojego zdrowia, co w dużej mierze wynika z jego właściwości antyoksydacyjnych. Skutecznie wymiata wolne rodniki z organizmu, które przyczyniają się m.in. do powstawania stanów zapalnych czy rozwoju nowotworów. Nie bez znaczenia jest również jego rola w stymulacji procesów metabolicznych i wsparciu układu nerwowego.

Teraz przechodzimy do omega-3, których źródłem są produkty zwierzęce. Jednym z najważniejszych przedstawicieli tej grupy jest kwas EPA (eikozapentaenowy). Znajdziesz go w tłustych rybach morskich, algach, a także w tranie czy olejach funkcjonalnych.

Co ciekawe, kwas EPA przez wielu nazywany jest morskim obrońcą serca i nie jest to dzieło przypadku. Bardzo korzystnie wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego. Jest bardzo istotny w redukowaniu stanów zapalnych występujących w jego obrębie, a także wzmacnianiu ścian naczyń krwionośnych. Przeciwdziała zlepianiu się płytek krwi, a więc jest niezwykle istotny w profilaktyce zatorów żylnych. 

Kwas DHA (dokozaheksaenowy) podobnie jak kwas EPA, znajdziesz w produktach pochodzenia zwierzęcego i musi być dostarczany z zewnątrz. Dlaczego jest to takie istotne? Reguluje funkcjonowanie układu nerwowego, a także narządu wzroku. Co więcej, jego niedobory mogą być niezwykle groźne dla płodu – bez niego niemożliwy jest prawidłowy rozwój zarówno mózgu, jak i siatkówki oka. Ponadto kwas DHA może pochwalić się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi, a do tego wspiera funkcje poznawcze, pamięć i koncentrację.

olej omega-3 Olini

Omega-3 – jak wpływa na serce?

Kwasy omega-3 to składniki, których nie może zabraknąć w Twojej codziennej diecie, jeśli chcesz zadbać o kondycję swojego serca. Wykazują się działaniem pozytywnie wpływającym na pracę całego układu sercowo-naczyniowego.

Warto docenić je przede wszystkim za zdolności do regulowania ciśnienia krwi i przeciwdziałania powstawaniu zakrzepów. Nie bez znaczenia jest także ich rola w obniżaniu poziomu “złego” cholesterolu we krwi, a także trójglicerydów. 

Omega-3 są zatem szalenie ważne dla profilaktyki groźnych chorób sercowo-naczyniowych, takich jak m.in. miażdżyca, niewydolność żył, zakrzepica czy nadciśnienie tętnicze.

Omega-3 a praca mózgu

Warto sięgać po produkty bogate w kwasy omega-3 również z myślą o wsparciu układu nerwowego i mózgu. Bardzo istotną rolę odgrywa w tej kwestii kwas DHA, który ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego. Wchodzi w skład błon komórek nerwowych, a przy tym stymuluje przekazywanie informacji między komórkami całego organizmu.

Właściwa podaż omega-3 to bardzo prosta droga do poprawy funkcji poznawczych, pamięci i koncentracji. Ponadto pozytywnie wpływa na samopoczucie i przeciwdziała rozwojowi depresji oraz innych chorób o podłożu psychicznym.

Omega-3 na odporność

Niewiele osób wie, ale kwasy omega-3 są bardzo ważne dla budowania odporności i profilaktyki chorób sezonowych i nie tylko. Wykazują się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi i stymulują odpowiedź organizmu na zagrożenie. Ponadto jeśli na zapobieganie jest już za późno, właściwy poziom omega-3 pomaga szybciej zwalczać infekcje i neutralizować działanie patogenów chorobotwórczych. Oprócz tego zmniejsza ryzyko powstawania stresu oksydacyjnego, który obniża odporność.

artykuł sponsorowany

Udzielane porady mają wyłącznie charakter informacyjny i edukacyjny, nie należy traktować ich jako porady medycznej.

0 0 votes
Article Rating
Podziel się swoją opinią
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments