
Kuchnia pełna zdrowia – jak wprowadzić olej sezamowy do swoich posiłków?
Tłuszcze w diecie często omijamy szerokim łukiem, a to olbrzymi błąd. Sięganie po wysokiej jakości oleje roślinne, takie jak olej sezamowy, to prawdziwa bomba zdrowotna, która wspiera prawidłowe działanie organizmu na wielu polach. Co ważne, z jego pomocą nie tylko zadbasz o zdrowie, ale też o smak swoich posiłków – staną się bardziej wyraziste i aromatyczne. Jak wykorzystać potencjał oleju sezamowego w kuchni? Sprawdź!
Olej sezamowy – poznaj jego cenny skład
Olej sezamowy nie cieszy się jeszcze zbyt dużą popularnością w naszym kraju, jednak z roku na rok zaczyna się to zmieniać. Duża w tym zasługa jego cennych składników, które korzystnie wpływają na organizm.
Jest on cennym źródłem fitosteroli. To nic innego jak sterole roślinne, które m.in. przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu. Ponadto sięgaj po niego również z myślą o uzupełnieniu poziomu witamin z grupy B – na czele z takimi jak niacyna, ryboflawina, tiamina czy też kwas foliowy.
W oleju sezamowym znajdziesz także moc witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Mowa o takich jak A, E i K. Jest także wartościowym źródłem soli mineralnych – wapnia, żelaza, magnezu czy też potasu.
Produkt ten doceniany jest przez wielu ekspertów żywienia ze względu na korzystny stosunek kwasów tłuszczowych. Prezentuje się on następująco – ok. 14% kwasów tłuszczowych nasyconych, ok. 42% kwasu oleinowego (omega- 9) oraz ok. 42% kwasu linolowego (omega-6).
Tajemnica sukcesu oleju sezamowego tkwi w jego najważniejszym składniku – sezamolu. To związek o bardzo silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Dzięki temu skutecznie wymiata wolne rodniki z organizmu, które przyczyniają się m.in. do powstawania stanów zapalnych, przyspieszenia procesów starzenia się, a nawet rozwoju komórek nowotworowych. Obecność sezamolu w oleju sezamowym sprawia, że jest on sprzymierzeńcem układu odpornościowego – zapobiega powstawaniu infekcji wirusowych i bakteryjnych. Ponadto jest ogromnym wsparciem dla zdrowia serca – przyczynia się m.in. do obniżenia poziomu cholesterolu i zmniejsza ryzyko miażdżycy czy też choroby wieńcowej.
Jednak aby w pełni cieszyć się potencjałem oleju sezamowego, postaw na niefiltrowany, nierafinowany, nieoczyszczony, który powstaje poprzez tłoczenie na zimno nasion białego sezamu.
Olej sezamowy i jego prozdrowotne właściwości
Wysokiej klasy olej sezamowy pochodzący z małych olejarni to pewność, że dostarczasz swojemu organizmowi wszystko to, co najlepsze. Dość powiedzieć, że sezam to jedna z najstarszych roślin oleistych, które są uprawiane przez człowieka. Według wielu źródeł jej potencjał prozdrowotny został odkryty już w starożytności, a regiony, w których początkowo była uprawiana to m.in. Afryka i Azja.
Olej sezamowy to ogromne wsparcie dla układu sercowo-naczyniowego. Skutecznie obniża ryzyko powstawania groźnych chorób w jego obszarze, a do tego obniża poziom trójglicerydów we krwi. Nie bez znaczenia pozostaje jego rola w spowalnianiu procesu powstawania tkanki tłuszczowej, co jest dobrą wiadomością dla osób, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów.
Jak już wspomnieliśmy, produkt ten jest źródłem witamin z grupy B, które chronią serce, a także układ nerwowy. Przyczyniają się do regeneracji mięśni i ich prawidłowej pracy. Ponadto wspomagają przemianę materii i pobudzają produkcję czerwonych krwinek.

Jak stosować olej sezamowy w kuchni?
Olej sezamowy niezmiennie kojarzy się z kuchnią azjatycką. Jest przepełniony intensywnym aromatem, który doskonale współgra m.in. z ryżem czy makaronem ryżowym. Jak smakuje? W surowej formie można w nim wyczuć orzechowe nuty. Jego potencjał sprawia, że jego zastosowanie zdecydowanie wykracza poza ramy kuchni z Dalekiego Wschodu. Nadaje potrawom wyrazistego charakteru, dlatego też pozwala na eksperymentowanie i zabawę konwencją.
Sięgnij po olej sezamowy, jeśli przygotowujesz sałatki, sosy, a nawet dania mięsne lub rybne. Znakomicie nadaje się także do przygotowywania marynat do mięs, które dzięki niemu nabierają intensywnego smaku. Wykorzystaj jego wyjątkowy smak również do zup kremów – np. z dyni, kalafiora czy brokuła.
Wiele osób zastanawia się jednak, czy olej sezamowy nadaje się do smażenia. Z uwagi na to, że jest tłoczony na zimno, zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, a do tego wyróżnia się dość niską temperaturą dymienia, zdecydowanie lepiej podawać go na zimno – do gotowych, ciepłych dań.
Co ciekawe, olej sezamowy poleca się również do przygotowywania smakowitych deserów. Stanowi ciekawe urozmaicenie np. budyniu, koktajli i kremów owocowych, a nawet porannej owsianki. Wszystko za sprawą orzechowego posmaku, który znakomicie współgra z owocami, a nawet pastami orzechowymi.
Olej sezamowy pomoże Ci również przygotować domową pastę tahini. Zrobisz ją w kilka minut – wystarczy zmielić ziarna sezamu na gęstą masę, dodać do niej kilka kropel oleju, wymieszać i gotowe. Pożywny dodatek do świeżego pieczywa czy nachosów pomoże Ci zaspokoić nie tylko głód, ale także ochotę na “małe co nieco”.
artykuł sponsorowany